Economie en werk

Gezamenlijke luchtvaartinspecties Aruba, Curaçao en Nederland

Het was laat, maar gelukkig niet te laat: luchtvaartinspecteurs uit Nederland gaan samenwerken met collega’s uit Aruba en Curaçao om ervoor te zorgen dat vliegen zo veilig mogelijk blijft. Dat is belangrijk voor de veiligheid van de passagiers, maar evenzeer voor het toerisme en dus de economie en de werkgelegenheid van de eilanden.

De regeringen van Curaçao, Aruba en Nederland hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Aanleiding is het zeer kritische verslag dat de Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma kreeg, nadat de afgelopen weken Nederlandse inspecteurs de luchtvaartinspecties van Aruba en Curaçao bezochten. Het toezicht bleek onvoldoende.

Het is natuurlijk heel flauw om nu te zeggen ‘we told you so’, maar het Comité Koninkrijksrelaties en met name onze voorzitter, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, pleit al jarenlang voor meer gezamenlijke inspecties binnen het hele Koninkrijk. Juist door samenwerking – liefst vrijwillig, maar nooit vrijblijvend – kunnen die inspecties zo deskundig en onafhankelijk (kritisch) mogelijk zijn. Die beide factoren zijn cruciaal om inspecties echt te laten bijdragen aan de kwaliteit van het geïnspecteerde. Dat kan gaan om de luchtvaart, maar ook om onderwijs, volksgezondheid of milieu.

Als bestuurders in alle delen van het Koninkrijk echt begaan zijn met het welzijn van hun burgers, dan zouden meer gezamenlijke, onafhankelijke, kritische en deskundige inspecties in de hele publieke sector de hoogste prioriteit moeten hebben. Helaas is dat nu nog niet het geval, maar er is wel weer een stap gezet in de goede richting.

Onderstaand filmpje is van Caribisch Netwerk. Staatssecretaris Sharon Dijksma geeft op Aruba een persconferentie na haar ingelaste bliksembezoek.

Previous post

Carnaval!!!

Next post

Curaçao krijgt interim-regering

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.