Onderwijs en Jeugd

Geslaagde uitwisseling Radalphus College – CSG Reggesteyn Nijverdal

Van 05 april 2013 vond de uitwisseling plaats tussen CSG Reggesteyn te Nijverdal & het Radulphus College: 9 leerlingen en 2 docenten brachten een bezoek aan het Twente Nijverdal. In november 2012 bezochten 20 leerlingen en 4 docenten uit Nijverdal ons mooie eiland Curaçao. Door een substantiële bijdrage van het Comité Koninkrijksrelaties was het mogelijk de kosten van deze Student Exchange laag te houden. Hoe werkt alles in Nederland? Van onze leerlingen waren slechts drie leerlingen eerder in Nederland geweest, dus je kunt je voorstellen hoe nieuw alles is. Hoe koop je een treinkaartje? Gaat alles tot op de minuut precies in Holland? Hoe reageer je op verschillende situaties in het dagelijkse leven? Hieronder volgt een verslag van de activiteiten van deze zeer geslaagde uitwisseling.

Doel

Het voornaamste doel van deze nieuw opgezette uitwisseling 2012-2013 was het kweken van onderling begrip en respect voor elkaars cultuur. ‘Cultuur’ was dan ook het centrale thema van de uitwisseling. Onze leerlingen verbleven thuis bij gastgezinnen: dat zijn de gezinnen met een kind, dat meedoet aan de uitwisseling. Door bij de gastgezinnen te verblijven, hebben de leerlingen een niet-toeristisch beeld van hun omgeving gekregen. De plaatselijke cultuur en gewoonten zijn op die manier duidelijk naar voren gekomen.

CSG Reggesteyn, onze partnerschool

Het programma dat was opgezet door onze partnerschool CSG Reggesteyn, was bijzonder afwisselend. Vrijdagmiddag 05apr13 vertrokken we van vliegveld Hato en zaterdagochtend 06apr13 werden we zeer vriendelijk onthaald te Nijverdal. Alsof we na lange tijd weer goede vrienden ontmoetten. Daarna gingen de leerlingen naar de gastgezinnen.

Zondag een rustdag?

Er was voor zondag 07apr13 geen centraal programma, maar de gastgezinnen hadden van allerlei activiteiten voorbereid: skiën in Duitsland, een bezoek aan pretpark Walibi, het bijwonen van een concert en bezoeken aan steden als Den Haag en Utrecht. Eén van onze leerlingen is zelfs meegegaan naar een trouwerij en een receptie van familie van een van de gastgezinnen! Meer indrukken opdoen van iemands cultuur is nauwelijks mogelijk! De gastgezinnen hadden dus allemaal een mooie individueel programma samengesteld voor onze leerlingen.

Meeloopdag op school, Twents als voertaal

Maandag 08apr13 was de meeloopdag, lessen volgen volgens het reguliere rooster. Zoals de Nederlandse leerlingen in november 2012 een spoedcursus Papiamentu kregen, zo kregen onze Curaçaose leerlingen een cursus Twents. Twents is een Nedersaksisch dialect dat nog door veel mensen wordt gesproken. Eén van de woorden die we leerden, was ‘pröttel’. De dag werd afgesloten met een sporttoernooi: voetbal en softbal. Sporten bij 7° Celsius !

Sommige leerlingen moesten ’s ochtends vroeg opstaan, want naar school fietsen is een vast onderdeel van het dagelijkse ritme van Nederlandse leerlingen. De ‘gewone dingen’ die voor onze leerlingen misschien niet zo gewoon zijn.

Hilversum & Amsterdam

Op dinsdag 09apr13 brachten we een bezoek aan het museum Beeld & Geluid te Hilversum en aan Amsterdam. In de Nederlandse hoofdstad waren verschillende activiteiten gepland: een rondleiding in het Stedelijk Museum, op de foto met president Obama bij Madame Tussaud, een rondvaart door de grachten en als laatste een stadwandeling. De Nederlandse hoofdstad was duidelijk bezig om zich voor te bereiden op de troonswisseling. Helaas kunnen we daar niet bij zijn!

Saxion en Enschede

Op woensdag 10apr13 gingen we vanaf station Nijverdal met de trein naar Enschede. Daar stond een voorlichtingsochtend van hogeschool Saxion op het programma. Zowel studenten van hogeschool Saxion als de TU Twente legden uit hoe het studeren in Enschede is. Het voordeel van Enschede is, dat het geen grote stad is en dat er voor onze leerlingen altijd woonruimte is. Daarnaast zijn de contacten met het bedrijfsleven optimaal, waardoor stageplaatsen makkelijk te regelen zijn.

Na deze bijzonder informatieve ochtend bezochten we klimhal Arque, één van de beste klimhallen van Nederland. Onderling vertrouwen speelt bij het klimmen een grote rol: de klimmer is afhankelijk van twee medeleerlingen voor de veiligheid. Het op elkaar kunnen en willen vertrouwen, ook al woon je zo’n 8.000 kilometer verderop. Twee culturen op afstand, toch hetzelfde vertrouwen: doel bereikt!

De dag in Enschede eindigde met een stadwandeling in het historische centrum.

RC_2012-2013_uitwisseling_apr13_fietsen-naar-school

Fietsen in de bossen

Op donderdag 11 april stond een fietstocht van 26 km door het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug op het programma: typisch Nederlands motregenweer. We hebben halverwege een bezoek gebracht aan het natuurhistorisch museum Piet Bos. Een warme chocomelk en we konden weer verder naar het volgende onderdeel van deze ‘grijze’ dag.

 

 

 

 

 

Bezoek Canada: Opdat wij niet vergeten / Lest we forget !

In Nederland zijn drie Canadese begraafplaatsen voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Eén van deze begraafplaatsen hebben we bezocht, midden in het Twente landschap in Holten. Het terrein van de begraafplaats is Canadees grondgebied en we hebben dus feitelijk tijdens deze uitwisseling Canada bezocht!

Ondanks het feit, dat WO II reeds lange tijd achter ons ligt, maakte deze begraafplaats veel indruk op onze leerlingen. Slachtoffers van ongeveer dezelfde leeftijd die in den vreemde het leven lieten voor de vrijheid van anderen.

Gezamenlijke maaltijd

De donderdag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd in de aula van CSG Reggesteyn. Zowel leerlingen als ouders hadden hun best gedaan om heerlijke gerechten te bereiden. Naast smakelijke salades stonden pannenkoeken met spek, boerenkool met worst en zuurkool op het menu. Enkele leerlingen hadden spontaan een afscheidlied gemaakt op de melodie New Age van Marlon Roudette. Laurens Antuma heeft een prachtig verslag van de uitwisseling gemaakt: via de link http://reggesteyncuracao.wordpress.com/2013/04/22/filmpje-curacaoenaars-in-nederland/ is te zien hoe mooi de tekst aansluit bij het doel van deze uitwisseling. Zeer toepasselijk, want deze leerlingen zijn bezig een nieuw tijdperk vorm te geven. Een tijdperk van samenwerking en wederzijds respect en begrip.

Kunstproject & afscheid

Net zoals op het Radulphus College wilde CSG Reggesteyn een tastbaar bewijs hebben van de uitwisseling. Aan de Cas Coraweg werd in november 2012 een muurschuldering gemaakt. In Nijverdal maakten de leerlingen op vrijdag 12apr13 twee grote wandpanelen waarop de leefwerelden aan beide zijden van de oceaan werden uitgebeeld. Deze panelen zullen een centrale plaats krijgen in hun school te Nijverdal.

Daarna was het tijd om afscheid te nemen. Tranen uit de lucht -het regende- en tranen bij vele leerlingen en sommige ouders. Nog snel werden enkele afspraken gemaakt voor de komende vakantie. Enkele families gaan elkaar opzoeken.

Daarna vertrok de trein richting Amsterdam. Na een korte nacht in hotel Qbic vlogen we op zaterdag 13 april weer terug richting nos dushi Kòrsou.

Volgend jaar weer!

Het weer tijdens deze student exchange was voor Nederlandse begrippen goed: al enkele dagen schommelde de temperatuur rond de10° Celsius en het regende niet. Bovendien was de zon af en toe aan het schijnen. In tegenstelling tot het koude weer was deze tweede uitwisselingsweek bijzonder hartverwarmend. Jonge mensen die elkaars wereld leren kennen. Jonge mensen die begrip hebben voor de cultuur van de ander. Jonge mensen die bouwen aan een gezamenlijke toekomst. De conclusie is eenvoudig: volgend jaar komt er weer een uitwisseling!

Previous post

Nederlandse leerlingen ontdekken Curaçao

Next post

Een koninklijke maand! - Column Ron Gomes Casseres

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties