Justitie en veiligheidUitgelicht

Forse rellen op Aruba

Met dergelijke vette koppen en bijbehorende spannende foto trek je volgens media-experts als website extra bezoekers, maar gelukkig ging het om een oefening… 🙂

Mariniers gaan aan land

De ZrMs Karel Doorman is eind deze week ingezet voor amfibische operaties. Vier zogeheten FRISC’s, supersnelle landingsvaartuigen, vertrokken vanuit de Karel Doorman naar Eagle Beach op Aruba. Aan boord mariniers van het 32e raiding squadron dat in Savaneta is gelegerd.

Ook de luchtmachthelikopter Cougar vloog tijdens deze landing. Deze is op de Benedenwindse Eilanden gestationeerd om onder meer kustwachtoperaties uit te voeren.

Leuke collega's...

Leuke collega’s…

Hoewel dat op het strand niet zichtbaar was, zijn aan boord alle routines beoefend die vooraf gaan aan een amfibische landing. De mariniers moesten hun wapens halen en verzamelen op van te voren bepaalde plaatsen, alvorens zij aan boord konden gaan van de landingsvaartuigen. Daar moest afstemming in gevonden worden.

Dit resulteerde in een goed uitgevoerde landing op het strand Eagle Beach, waarbij een operatie uitgevoerd moest worden in een hotel waar voor oefening een woedende menigte de toegang blokkeerde. Deze operatie kon vlekkeloos uitgevoerd worden in goede samenwerking met de Arubaanse Politie en de Kustwacht Caribisch Gebied.

Evacuatie verloopt vlekkeloos

Evacuatie verloopt vlekkeloos

De Karel Doorman is specifiek gebouwd voor bevoorrading op zee ter ondersteuning van andere schepen. Daarnaast kan het schip veel personeel en materieel, voer- en vaartuigen vervoeren. Ook is de Doorman uitermate geschikt om personeel en materieel te ontschepen in gebieden waar geen havens zijn. Het is een logistieke uitvalsbasis op zee, waarbij vanaf het schip ook operaties op land uit gevoerd en ondersteund kunnen worden. Dit laatste is precies wat er getraind is.

Complimenten aan alle betrokkenen van de Koninklijke Marine, het Korps Mariniers, de Kustwacht en het Korps Politie Aruba voor deze goed verlopen gezamenlijke oefening! En laten we bovenal hopen dat het altijd bij oefenen blijft…

(met dank aan Defensie Caribisch Gebied voor informatie en foto’s)

Previous post

Churandy: really excited and ready to race!

Next post

Swingende cocktail uit Almere

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.