Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Saba Day

3 december 2021

Iedere eerste vrijdag in december wordt op Saba de ‘Dag van de Vlag’ gevierd, beter bekend als Saba Day.

Dag van de Vlag (Saba)De vlag van Saba heeft de kleuren rood, wit, blauw en goud(geel). De bovenste helft bestaat uit twee gelijke rode driehoeken, de onderste helft uit twee gelijke blauwe driehoeken. De ruit in het midden is wit en bevat een vijfpuntige gouden ster. De ster staat voor het eiland. De kleuren rood, wit en blauw symboliseren de band met Nederland.

In 1983 werden de eilandgebieden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius gecreëerd. Daarvoor waren de drie eilanden verenigd in één eilandgebied Bovenwindse eilanden.

Het nieuwe eilandgebied Saba besloot op 15 oktober 1984 een comité in te stellen dat een vlag, een wapen en een volkslied moest ontwerpen. Voor de vlag ontving men 130 ontwerpen, waaruit er drie geselecteerd werden door het comité. Op vrijdag 6 december 1985 (op ‘San Saba Day’) werd het ontwerp van de toen 18-jarige Edmond Johnson gekozen en voor het eerst gehesen.

De eerste ‘Saba Day’ werd gehouden op 5 december 1975, de naamdag van de heilige Sabas. Sabas (439 – 532) was een Palestijnse monnik en heremiet uit Kayseri in Cappadocië. Later werd gekozen om ‘Saba Day’ op de eerste vrijdag in december te vieren om een lang weekend te creëren.

 

Gegevens

Datum:
3 december 2021