Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Carnaval in Nederland, Curaçao, Aruba en Bonaire

februari 12 - februari 16

Carnaval is oorspronkelijk een rooms-katholiek feest. Carnaval wordt gevierd op de drie dagen voor Aswoensdag. Traditioneel gezien duurt het feest drie dagen, van zondag tot en met dinsdag, maar in praktijk zie je dat de feesten meestal al op vrijdag beginnen. De naam Carnaval komt waarschijnlijk uit het Latijn. Carne vale betekent namelijk zoiets als afscheid van het vlees.

Carnaval was oorspronkelijk een eetfestijn. Op dinsdag, de dag voor het vasten, werd al het vet wat er nog in huis lag opgemaakt. De Romeinen vierden een soortgelijk feest, het feest van de Saturnaliën genoemd. Hier stond het eten en drinken ook centraal. Dit feest werd gevierd op de zonnewende van 21 december van ieder jaar.

Overigens wordt op de Bovenwindse eilanden van het Koninkrijk het carnaval op een ander moment in het jaar gevierd. Daarover elders meer. Om het nog ingewikkelder te maken: de Franse kant van Sint-Maarten viert carnaval wel volgens de katholieke agenda. Op dat eiland wordt er dus twee keer per jaar carnaval gevierd!

Afbeeldingsresultaat voor carnaval

Gegevens

Begin:
februari 12
Einde:
februari 16