Speciale gebeurtenissen

“Eten is om te delen”

Velen van ons zijn gedurende deze bizarre Corona-periode vaker thuis dan we gewend zijn. Sociale onthouding is nuttig en nodig, maar soms ook lastig. Van de vele tips noem ik er twee: beperk je uren op Facebook, Twitter etc. (maar dat geldt natuurlijk niet voor deze site!) en ga vooral ook wat dingen doen in huis, zo mogelijk samen met de ook aanwezige huisgenoten. Koken is zo een ding en waarom dan niet af en toe Caribisch?

Moeilijk is het niet, althans niet als je een goede ‘gids’ weet te vinden. En heel toevallig vond ik die gids onlangs, al wandelend over het internet.

Mijn aandacht werd allereerst gewekt door een zalig recept voor pastechi’s (hier) en vervolgens viel mijn oog op de fantastische website waar dat recept op staat. We maken zelden reclame, maar dit is een uitzondering op die regel.

Jurino - Home | Facebook
Jurino Ignacio
(foto: Facebook)

Het lekkerste Caribische eten in Nederland komt gewoon uit… Sliedrecht! Ik wist het eerlijk gezegd niet, maar geef grif toe dat ik blijkbaar al een tijdje niet goed had opgelet.

Want die ereplaats voor Sliedrecht is al vele jaren te danken aan Jurino Ignacio (38), die in 2000 van Curaçao naar Nederland verhuisde.

Na het volgen van de kunstacademie ging hij op zoek naar zijn ‘roots’, vond en passant de liefde van zijn leven (Linda) en eindigde in de Caribische keuken.

In 2012 startte Ignacio met de website Antilliaans-Eten.nl, om zo de recepten uit de keukens van (vooral) Aruba, Bonaire en Curaçao vast te leggen.

Inmiddels is de website met 200.000 maandelijkse bezoekers uitgegroeid tot de grootste online community voor liefhebbers van de Antilliaanse keuken.

Op zijn site zijn recepten uit de complete Antilliaanse keuken te vinden; van gebak tot snacks en van hoofdgerechten tot kerst-specials, snoepgoed en cocktails. De website is een compleet naslagwerk van de vele familierecepten die Jurino de afgelopen jaren onderzocht. Door middel van onderzoek en input van lezers blijven de site en de recepten zich vernieuwen.

Ignacio ging ook aan de slag met kookboeken. Op 1 december 2015 verscheen het boek ‘Nos Kushina Krioyo’ (De Antilliaanse keuken in 100 recepten) – ISBN-nummer: 9789082438208

Op 1 oktober 2016 verscheen zijn tweede boek ‘Nos Kushina Moderno’ (Caribisch koken in de 21e eeuw) – ISBN-nummer: 9789082438215

Van deze boeken zijn ruim 10.000 exemplaren verkocht in Nederland en op Curaçao, Aruba en Bonaire.

In oktober 2017 verscheen het derde boek ‘Hé Dushi’. Dit boek bestaat uit 188 pagina’s met de lekkerste zoete recepten. Van taarten tot koekjes en van desserts tot snoepgoed – ISBN-nummer: 9789082438239

De boeken zijn in Nederland verkrijgbaar via zijn website (antilliaans-eten.nl/shop) en via de betere boekhandels. Overigens vindt u in die webshop ook een hele leuke set ansichtkaarten met recepten.

Jurino Ignacio geeft in onderstaand filmpje graag zelf een toelichting op zijn werk. En we zijn het zeer met hem eens: “Eten is om te delen”! Masha danki Ignacio!!

Previous post

65 jaar Statuut voor het Koninkrijk: Samen kunnen we meer | mr. Frits Goedgedrag

Next post

Laatste keer...

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

14 + veertien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.