Columns, toespraken & ingezonden stukkenUitgelicht

Prof. mr. dr. Ernst Hirsch Ballin sloeg spijker op de kop

Soms lukt het iemand jouw gedachten helderder te formuleren dan jezelf kunt. Vandaag viel die eer te beurt aan Ernst Hirsch Ballin, voormalig minister voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (“zeg maar Ernst…”) en al vele jaren een vriend van de eilanden en een warm pleitbezorger van een meer gezamenlijk en hechter Koninkrijk.

In het vorige maand verschenen en zeer uitvoerige boek van Ton de Jong over de raffinaderij van Shell en nu het Venezolaanse PdVSA (‘100 jaar olie op Curaçao’; het verscheen in delen in het Antilliaans Dagblad) wordt de oud-minister op blz. 51 als volgt geciteerd over het Koninkrijk. Het is geen toeval dat dit precies de filosofie van dit Comité is: ook Ernst stond aan de basis van de oprichting ervan.

Ik vind het in elk geval een prima gedachte voor deze zondag en hoop dat de lezer het daarmee eens is!

Er zijn nu grosso modo twee modaliteiten. Tussen de landen van het Koninkrijk worden onderling redelijk vrijblijvende informatieve gesprekken gevoerd of het mes van (verscherpt) toezicht komt op tafel.
We moeten ophouden om het Koninkrijk uitsluitend als politieke relatie te definiëren. In de politiek zit altijd spanning, maar zeebiologen en rechters maken geen ruzie met elkaar. Die hebben het over hun vakgebied.
Ik zie een derde weg, die van de gezamenlijke beleidsontwikkeling. Ik verwacht er geen wonderen van, maar het kan wel helpen om de zwaarte, betekenis en het politieke draagvlak van het Koninkrijk te vergroten.
Ga niet tegenover elkaar staan, maar benut alle deskundigheid die het Koninkrijk in huis heeft.
Ernst Hirsch Ballin in gesprek met Paul Comenencia, Chantal ten Hulsen en Ron van der Veer na het uitspreken van de eerste George Maduro-lezing in Villa Dorrepaal, in mei 2016. (foto: Nico van de Ven)

Previous post

Fraaie recensie van de CD Danzas Caribeñas in Brits vakblad

Next post

25 juli: hittegolf in Rotterdam!

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negentien − twaalf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.