Volksgezondheid, natuur en milieu

Dutch Caribbean Shark Week in Blijdorp

Tropische storm Danny bij de Bovenwinden of niet, deze week vinden op alle zes eilanden en in Nederland activiteiten plaats ter gelegenheid van de eerste Dutch Caribbean Shark Week. Zo wordt woensdagochtend in Blijdorp de Nederlandse vertaling van Shark Stanley gepresenteerd. Dit boekje – er zijn ook versies in het Papiaments en Engels – is speciaal gemaakt om kinderen te leren dat haaien niet eng zijn, maar mooi en waardevol om oceanen en koraalriffen gezond te houden.

Haaien zijn een onmisbare schakel in de natuur en wereldwijd worden ze bedreigd. Elk jaar worden meer dan 100 miljoen haaien gedood vanwege de vinnen of domweg uit onwetendheid. Ook rond Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is het aantal haaien de afgelopen jaren schrikbarend afgenomen.

Die haaien zijn niet alleen ongevaarlijk voor mensen, maar ook nog eens van groot belang om de schitterende Caribische onderwaterwereld zo mooi te houden. En alle duiktoeristen komen juist graag naar eilanden waar haaien zijn. Zo leveren haaien ook economisch levend veel meer op dan dood.

Natuurorganisaties op de zes eilanden (Arikok, Carmabi, Stinapa, St Maarten Nature Foundation, Stenapa en de Saba Conservation Foundation) verenigd in de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) hebben met succes steun gevraagd aan de Nationale Postcode Loterij.

Samen met een aantal partners in Nederland (zoals Blijdorp, het wetenschappelijk instituut Imares en de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging) wordt de komende jaren gewerkt aan meer bewustwording en een betere bescherming van deze unieke vissen.

 

 

Previous post

Bon Bini na Amsterdam!

Next post

Save our Sharks van start op alle eilanden en in Blijdorp

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.