Cultuur

De Willemstad: wat een leuk boek!

Er is veel geschreven over Willemstad, maar heel veel is nog steeds onbekend. Bij het lezen van ‘De Willemstad. Het dagelijks leven in negentiende-eeuws Punda’  had ik telkens weer dat bijzondere gevoel van: ‘Hee, zit dat zo!’ Sommige van de foto’s kende ik al wel, maar veel van de verhalen erachter waren nieuw voor mij. Genieten dus!

Heel erg bijzonder is ook de combinatie van de mooie oude foto’s, de advertenties uit de Curaçaose Courant (van slavenveilingen tot baardscheerders en lantaarnopstekers) en de doorwrochte verhalen van beide auteurs.

Jeannette van Ditzhuijzen en (wijlen) Els Langenfeld hebben een prestatie van formaat geleverd. Veel dank ook aan LM Publishers voor het willen publiceren van dit juweeltje (en dan ook nog eens heel mooi uitgegeven!). U moet het echt zelf lezen, maar de publicatie verklapt op de achterflap al het nodige over zichzelf:

‘Punda was in de negentiende eeuw een levendige, ommuurde stad. Je vond er winkels, schooltjes, tapperijen, hotels, en natuurlijk woonhuizen. Blank woonde naast zwart, joods naast protestants, slaven naast vrijen. Daartussendoor scharrelden honden en varkens, kookten vrouwen schildpadsoep en verstoorden straatmuzikanten de nachtelijke rust. In de Annabaai vochten pontvoerders om een vrachtje. Wijlen Els Langenfeld zocht al die feitjes en weetjes over Punda op in oude kranten en archieven. Als geen ander wist ze hoe de bewoners van Punda destijds hun dagen sleten. Jeannette van Ditzhuijzen rondde haar onvoltooide manuscript af en maakte er een boek van dat een goed beeld geeft van het dagelijks leven in het oude Punda.

Wijlen Els Langenfeld studeerde weliswaar geen geschiedenis, maar ze was historica in hart en nieren. Haar boeken en krantenartikelen over Curaçao zijn het resultaat van minitieuze speurtochten in de Curaçaose archieven. Dankzij haar uitgebreide onderzoek kon dit boek tot stand komen. Jeannette van Ditzhuijzen schreef diverse boeken over Curaçao waarbij geschiedenis steevast een rol speelde. Van haar hand verschenen bij LM Publishers onder meer Een sjtetl in de tropen over de Oost-Europese joden op het eiland en Geschiedenis in steen, over de Curaçaose monumenten en de Stichting Monumentenzorg Curaçao.’

Dit boekwerk mag in geen koninkrijksboekenkast ontbreken! Het is in Nederland bij elke boekhandel te koop voor € 17,50 en online is het onder meer bij Bol.com verkrijgbaar. (ISBN 9789460224393)

Eén van de vele mooie foto’s van Soublette: een schoenmakerij in Otrobanda rond 1915.

 

Ook dit fraaie plaatje ontbreekt niet (detail schilderij van Prosper Crébassol, 1858, Rijksmuseum)

Previous post

Herdenk de vierde en vier de vijfde mei!

Next post

To surf or not to surf...

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.