Onderwijs en JeugdSpeciale gebeurtenissen

De kaart van Nederland is aangepast

Met de ontmanteling van de Nederlandse Antillen zijn niet alleen de staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk veranderd, ook de kartografische indeling van Nederland is aangepast. Niet alleen de Waddeneilanden zijn terug te vinden op de kaart, maar nu ook de ‘nieuwe’ Nederlandse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

De aanpassing van de Nederlandse kaart is een initiatief van twee Nederlandse, een Zweedse en een Oostenrijkse student. In het kader van het honoursprogramma Art & Research, een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en de Gerrit Rietveld Academie, werken deze studenten aan het project ‘Can one take the top of(f) a mountain?’. Ze hebben deze studieopdracht groots aangepakt en hoewel het studieprogramma ten einde is, zijn de studenten nog druk bezig met het project. Het product is een documentaire over de gevolgen van de staatkundige veranderingen voor Vaals en Saba. Sinds oktober is het hoogste punt van Nederland namelijk niet meer de Vaalserberg in Vaals, maar de Mount Scenery op Saba, de berg die 877 meter hoog is.

Met de productie van deze documentaire en de verschillende activiteiten hieromheen willen de studenten mensen uit Nederland, de voormalig Nederlandse Antillen, en in het bijzonder de inwoners van Vaals en Saba, met elkaar kennis laten maken. De documentaire, waar op dit moment nog aan gewerkt wordt, zal een virtuele ontmoeting tussen de inwoners van Vaals en Saba zijn. Met ondersteuning van onder meer het Comité Koninkrijksrelaties zijn de studenten in augustus 2010 een maand naar Saba geweest. Hier hebben zij Sabanen en hun band met de Mount Scenery op film vastgelegd. Op 10 oktober 2010 waren zij in Vaals, waar zij het moment gefilmd hebben sinds wanneer de Vaalserberg niet langer het hoogste punt van Nederland is en wat dit betekent voor de inwoners van dit Limburgse dorp.

De documentaire is echter niet het enige tastbare resultaat van dit project. Zowel op Saba als in Vaals en Amsterdam hebben de studenten bijeenkomsten georganiseerd naar aanleiding van het feit dat Saba een bijzondere gemeente van Nederland is geworden. In juni 2010 is er in Amsterdam een avond georganiseerd met Antilliaanse muziek en poëzie, een presentatie over het project en een kleine tentoonstelling. De studenten hebben in augustus 2010 alle Sabanen persoonlijk uitgenodigd voor een wandeling waarin zij zich voorstelden aan hen. Het cultuurverschil stak hier even de kop op, maar ondanks dat een aantal Sabanen het nut van een wandeling niet inzag, werd dit initiatief om mensen uit Nederland en Saba aan elkaar voor te stellen positief ontvangen. In de geest van het bij elkaar brengen van mensen uit verschillende delen van Nederland, hebben de studenten in samenwerking met Noordhoff Uitgevers een kaart ontwikkeld waarop alle delen van Nederland te zien zijn. Of deze kaart binnenkort ook in de Bosatlas te zien zal zijn is nog niet duidelijk, maar het Comité is zeer vereerd U hier de nieuwe kaart van Nederland te mogen laten zien en hoopt dat Nederlandse kinderen bij topografie voortaan niet alleen de Vaalserberg, maar ook de Mount Scenery zullen behandelen.

Previous post

Welkom, bon bini, welcome!

Next post

Ziekenhuis Bonaire werkt samen met AMC en VUMC

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

2 Comments

 1. 2 oktober 2011 at 10:00

  Beste Carien,

  Het is inderdaad een bijzonder project! Ik wil je vragen een e-mail te sturen naar comitekoninkrijksrelaties@casema.nl., dan breng ik je in contact met de initiatiefnemers.

  Met vriendelijke groet,

  Wendele van der Wiele

 2. Carien van Boxtel
  1 oktober 2011 at 10:19

  Graag wil ik meer weten van dit interessante project. Kunt u mij vertellen bij wie ik meer informatie kan krijgen?
  Dank,
  Carien van Boxtel