Speciale gebeurtenissen

Dag van de vlag op Bonaire: feest en reflectie

Rincon, de ‘wieg’ van de Bonairiaanse cultuur, is de uitgelezen plek om deze Dia di Boneiru vieren. Want die kreeg als thema: ‘Respect voor het verleden met het oog op de toekomst’. Op het sfeervolle pleintje voor ouderenopvang Cocari hebben zich Bonairiaanse hoogwaardigheidsbekleders, en politici en bestuurders van zustereilanden verzameld. Ook de publieke belangstelling is groot.

Gemengde gevoelens
Waarnemend gezaghebber Evelina Betancourt-Athony staat stil bij de helden van vroeger, bij hen die het eiland groot hebben gemaakt. Toch kan ze aan de actualiteit niet voorbij gaan: “Ik sta hier ook met gemengde gevoelens. Want wat er drie weken geleden is gebeurd, dat had niemand zich kunnen voorstellen.” Betancourt doelt op de dood van agent Ferry Bakx. “Maar als er iets positiefs uit voortgekomen is, dan is het de eenheid die het volk na van deze gebeurtenis uitstraalde: zijn kleur telde niet. Hij was een van ons.”

Die eenheid was ook eerder op de ochtend voelbaar. Toen in het Pasangrahan in Kralendijk een speciale Eilandsraadvergadering voor Dia di Boneiru werd gehouden. Twee jaar geleden werd gezaghebber Edison Rijna met zijn kreet ‘100% Bonerianu’ verweten een deel van de bevolking uit te sluiten van het feest. Vandaag benadrukken eilandsraadleden in hun korte speeches dat de Dag van de Vlag bedoeld is ‘voor iedereen die zich Bonairiaan voelt’; voor ‘iedereen die Bonaire in zijn hart draagt’.

Het hijsen van de vlag van Bonaire - foto: Janita Monna

In Rincon laat Betancourt-Anthony blijken oog te hebben voor de veranderende Bonairiaanse maatschappij: “Dit eiland heeft de afgelopen jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt. Sommigen zijn bang dat door de komst van verschillende culturen de eigen cultuur verdwijnt. Ik geloof dat onze cultuur er rijker van wordt, meer dynamisch. We kunnen van elkaar leren, en anderen van ons. Laten we open blijven staan voor iedereen die van goede wil is, voor iedereen die wil bijdragen aan de toekomst van het eiland.”

Gedeputeerde Nina den Heyer van cultuur sluit zich daarbij aan. “Door globalisering en technologische ontwikkelingen komt de eigen identiteit soms onder druk te staan. Juist daarom is het kennen van onze geschiedenis zo belangrijk. Maar laten we niet blijven pakken aan het verleden, laten we ervan leren en blijven werken aan de toekomst.”

Eilandsraadlid Esther Bernabela - foto: Janita Monna

Eilandsraadlid Esther Bernabela


Gevoel van eenheid

“Ja, er hangt een andere sfeer op het eiland”, zegt ook eilandsraad lid Esther Bernabela, als het protocollaire deel is afgelopen. Als de mensen spontaan hebben gedanst op oude kinderliedjes, als volwassenen zijn uitgespeeld met de jojo’s die door de organisatie zijn uitgedeeld. “Na die verschrikkelijke misdaad, voelde ik het voor het eerst. Een gevoel van eenheid.”

Tekst en foto’s: Janita Monna (Caribisch Netwerk / 6 september 2016)

Previous post

Aruba en Maastricht slaan handen ineen

Next post

Sehos laat steken vallen

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.