Cultuur

Curacaose cultuuragenda

Sinaya Wolfert heeft voor 2013 een cultuuragenda voor Curacao ontwikkeld. De herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij staat hierin centraal. Het bijzondere ervan is dat het niet alleen een agenda voor 2013 is, maar ook een algemene cultuurgids voor het eiland Curaçao. Er staan interviews en verhalen in met leerzame informatie en inzichten over de Curaçaose cultuur.

Net als bij Wolferts eerdere fotoboeken brengt zij in deze cultuurgids het heden en de toekomst in beeld vanuit het verleden. Een groot deel van de Curaçaose cultuur is immers te herleiden naar de historie. De verhalen en foto’s over het oogstfeest (seú), de landhuizen, de opera Slaaf en Meester van operazangeres Tania Kross, de plannen van Izaline Calister voor de herdenking van 150 jaar slavernijverleden, de spinverhalen van Mister Anansi Wijnand Stomp, ze hebben alle een relatie met het verleden, met de Curaçaose historie.

Niet alleen de slaven, ook de indianen en de diverse bevolkingsgroepen die in de loop der eeuwen Curaçao hebben aangedaan, hebben hun sporen nagelaten in architectuur, muziek, dans en theater, gebruiken en tradities, taal en voeding. Veel van deze aspecten van het Curaçaose culturele erfgoed komen langs in deze cultuurgids met interviews en foto’s. Ook de relatie met Nederland waarmee Curaçao in 2013 tweehonderd jaar in het Koninkrijk der
Nederlanden zit, blijft niet onvermeld. Het gedeelde verleden heeft immers ook een grote invloed op de Curaçaose cultuur gehad.
Daarnaast krijgen een paar andere speciale momenten in 2013 aandacht waaronder het 10-jarig bestaan van het theater Luna Blou.

Doordat aan het eind van 2013 desgewenst het agendadeel kan worden verwijderd, houdt men daarna een fraai boekwerk over met uitneembare prentbriefkaarten, interviews, achtergrondverhalen en foto’s van fotografe Sinaya Wolfert.

Met de interviews, thema’s, foto’s, prentbriefkaarten en een overzicht van cultuurgerelateerde evenementen -waarvan een deel in Nederland- tracht Wolfert de Curaçaose samenleving in beeld te brengen, heel praktisch gecombineerd met een agenda voor 2013 die de bijzondere momenten weergeeft.

Previous post

Regeren is vooruitzien - column Ron Gomes Casseres

Next post

"Hollandse Nieuwe" Carl Fielmich

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties