Cultuur

Cultureel erfgoed of gekheid?

Het is van alle tijden: volwassenen die zich druk maken over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Voor velen van boven de dertig is bubbling een mengsel van lawaai en vunzige bewegingen, maar na het lezen van onderstaand bericht ziet u het wellicht anders en is ons Koninkrijk weer een stukje cultureel erfgoed rijker!

De Antilliaanse bubbling-muziek heeft een grote impact gehad op internationale hitnummers. Dat zeggen wereldberoemde deejays en een wetenschapper van de universiteit Harvard in een nieuw verschenen documentaire.

‘Bubbling Bandje 64’, over de pioniers DJ Moortje en MC Pester, is tijdens het Amsterdam Dance Event in premiere gegaan. Onder meer de deejays Hardwell, Afrojack en Chuckie vertellen over de invloed van de Antilliaanse muziekgenre op hun succes.

John Samson sprak de makers van de documentaire:

‘Nederlands-Antilliaans product’
Bubbling werd door het duo DJ Moortje en MC Pester eind jaren ’80 in Nederland uitgevonden. Moortje wist op een slimme manier dancehall-platen sneller te laten draaien, waardoor er een geheel nieuwe muziekgenre ontstond. Pester zorgde voor de controversiële en opzwepende teksten. Er wordt vanuit gegaan dat hij ook het billenschudden en het ‘schuren’ geïntroduceerd heeft met de opkomst van de bubbling.

Volop aandacht
De film van journalisten Sanderijn Loonen en Wensly Francisco krijgt veel aandacht van de Nederlandse media. Tijdens het jaarlijkse Museumnacht op 5 november zal de documentaire de herhaald worden in het Stadsarchief in Amsterdam. Het is volgens de maker de bedoeling dat ‘Bubbling Bandje 64’ later ook op Curaçao te zien is.

Caribisch Netwerk / 24 oktober 2016 / John Samson

 

Previous post

Sint Maartense politie en Koninklijke Marechaussee pakken mensenhandel aan

Next post

Curaçao loopt miljoenen mis

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.