Columns, toespraken & ingezonden stukken

Corruptie of broodje aap?

Onlangs verscheen er in de Telegraaf een snorkend artikel over de Arubaanse minister van Onderwijs en Gezin, Michelle Hooyboer. Die zou, zo werd gesuggereerd, via haar echtgenoot de lucratieve opdracht om Arubanen die in Nederland studeren te verzekeren hebben toegespeeld aan een speciaal voor dat doel haastig opgericht louche BV’tje (InsureToStudy) in Nederland zonder kantoor en personeel.

Mooie onderzoeksjournalistiek, zou je denken, maar dat is een vergissing. Het artikel is van de hand van de Telegraaf-correspondent in Mexico, op 3.652 kilometer van Aruba. Het bewuste corruptieschandaal is vorig jaar breed uitgemeten in de lokale Arubaanse media. Als je oud nieuws uit andere kranten overkalkt zou je nog de moeite kunnen nemen de schokkende feiten te verifiëren.

Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar de boeven die de minister hebben omgekocht. Dat is nagelaten. Wat wel gebeurde: het Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP stelde er Kamervragen over waarin hij bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aandringt op onderzoek, daarmee de onthullingen in de Telegraaf extra gewicht gevend.

Reden voor het Antilliaans Dagblad op zoek te gaan naar de omkopers die over de rug van 1.200 arme Arubaanse studenten hun eigen zakken en die van een minister en haar echtgenoot vullen. Wat blijkt: Het snel opgerichte BV’tje bestaat sinds 1951, het niet bestaande kantoor staat aan de Laan van Nieuw Oostindië waar de niet bestaande medewerkers 7.000 klanten met een veelvoud aan verzekerden bedienen. Een belrondje maakt duidelijk dat dit louche bedrijf in de verzekeringswereld staat aangeschreven als degelijk en professioneel en partner is van gerenommeerde verzekeringsmaatschappijen.

Kort geleden is er een rapport verschenen van de Raad voor de Rechtspraak over corruptiebestrijding in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Daarin wordt opgemerkt dat veel beschuldigingen op de eilanden politiek gedreven zijn. Dat zou in deze kwestie zo maar het geval kunnen zijn: De eerste krant die erover schreef was immers de partijkrant van de Arubaanse oppositiepartij MEP, Solo di Pueblo, de partijleider van de MEP wordt in het Telegraaf-artikel opgevoerd als bron en tot slot: De afgelopen twintig jaar waren de Arubaanse studenten verzekerd bij de firma Boogaard waarvan een vooraanstaand MEP-lid de eigenaar is. De opdracht is destijds onderhands gegund, niet zoals in het geval van InsureToStudy via een openbare aanbesteding.

René Zwart

Dankzij het besluit van minister Hooyboer bespaart de Arubaanse overheid nu jaarlijks één miljoen florin en zijn de studenten verzekerd van een uitgebreidere dekking en betere service.

Moraal van het verhaal: laten we vooral de vinger blijven leggen op misstanden. Die zijn er genoeg in de Cariben (het is qua corruptie soms net Nederland), maar hou je wel aan de journalistieke grondbeginselen door als feiten opgediende verzinsels te verifiëren en niet klakkeloos voor waar op te schrijven. Nu is als gevolg van journalistieke luiheid de reputatie van een keurig bedrijf ten onrechte beschadigd. Zouden de bewuste media hun excuses aanbieden? De kans is groter dat ze zullen suggereren dat ook ik me heb laten omkopen….

René Zwart

Previous post

Nederland deelt Arubaanse zorg

Next post

Curaçaose internaten: samen tegen kindermisbruik

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeventien + 15 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.