Overheid en politiek

Cft: financiën op de goede weg

De Caribische landen van het Koninkrijk zijn goed op weg naar structureel goed financieel beheer. Dat vindt het College financieel toezicht (Cft).

Aruba heeft nog steeds een probleem. De schuldenlast is daar hoog. Van elke dollar die binnenkomt wordt zestien cent gebruikt om rente te betalen.

De Arubaanse regering heeft wel maatregelen genomen. In de afgelopen twee jaar is 12 procent van de ambtenaren ontslagen. Door afvloeiregelingen duurt het nog even voordat die bezuiniging effect heeft.

Het kabinet-Eman heeft ook het pensioen- en het ziektekostenstelsel hervormd. Vanaf 2018 moet er een begrotingsoverschot zijn. Die overschotten kunnen dan worden gebruikt om de rentelast te verminderen.

Sint Maarten verwacht de komende drie jaar een begrotingsoverschot. Het land kreeg in september 2015 een aanwijzing om het begrotingstekort terug te dringen. Ook moet men daar het pensioen- en het ziektekostenstelsel hervormen.

Leden van het College financieel toezicht in Den Haag. Foto: Pieter Hofmann

Curaçao

Curaçao heeft nu voor het derde jaar op rij een begrotingsoverschot. Het nieuwe ziekenhuis dreigt 78 miljoen gulden duurder te worden. Cft-voorzitter Age Bakker: “De aannemer heeft een claim neergelegd door vertraging. Daar zou ik als Curaçaose regering nog eens naar kijken: is die claim terecht voor dat bedrag?”

De regering-Whiteman heeft volgens Bakker een extern adviseur ingehuurd: “De Curaçaose regering moet de kosten zoveel mogelijk naar beneden krijgen. Ik zie nu bedragen voorbijkomen waarvoor je niet onmiddellijk bij het kruisje moet tekenen.”

Panama papers

De afgelopen weken leidden de ‘Panama Papers’ wereldwijd tot ophef. Curaçao wordt in een aantal gevallen genoemd. Bakker is niet bang voor kwade gevolgen. “Curaçao heeft veel gedaan aan wetgeving tegen witwassen.”

Bakker: “Belangrijk is dat Curacao en Sint Maarten werken aan de governance, compliance wetgeving en financieel beheer van bedrijven. Je hebt governance councils die toezien. En je hebt de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten die hier, naar ik aanneem, bovenop zit.”

Caribisch Netwerk / 13 april 2016 / Pieter Hofmann

Previous post

Niemand staat boven de wet

Next post

George Maduro: oorlogsheld uit Curaçao

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.