Columns, toespraken & ingezonden stukken

Boek van Paul Comenencia over koninkrijksrelaties

Paul Comenencia MBA
(foto: WeConnect)

De komende dagen en weken zal er voor velen meer tijd zijn om boeken te lezen dan normaal, dus een nieuw boek over de altijd boeiende koninkrijksrelaties is extra welkom. Staatsraad en voormalig gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen Paul Comenencia heeft er eentje geschreven.

Een boek van zijn hand is extra waardevol, omdat hij met zijn ervaring het speelveld als geen ander kan overzien. Journalist, directeur van de Kamer van Koophandel op Curaçao, gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen, diplomaat, ambtelijk adviseur en staatsraad: hij was het allemaal.

We zijn dus zeer benieuwd naar de inhoud ervan! De titel verwijst met ‘nieuw elan’ mogelijk ook een beetje naar de notities die de voorzitter van dit Comité, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, enkele jaren geleden schreef. De liefhebbers kunnen ze elders op deze website nog even teruglezen. Het is wat ons betreft heel goed dat die nog immer actuele boodschap opnieuw wordt herhaald.

Staatsraad Comenencia schreef ons vandaag een aardig briefje over zijn komende boek. Aan hem dus nu het woord!

En wat ons betreft alvast van harte ‘pabien’ met de publicatie!

Beste vrienden,

Eerdaags verschijnt bij Academische Uitgeverij Eburon te Utrecht mijn essay VERDEELD KONINKRIJK, PLEIDOOI VOOR NIEUW ELAN IN KONINKRIJKSRELATIES. In druk of als eBook te bestellen bij Eburon of uw (online) boekhandel.

Strekking van het verhaal: 400 jaar gezamenlijkheid schept verplichtingen aan alle kanten, ook voor Nederland. Den Haag en de eilanden zouden samen moeten concluderen dat hun gemeenschappelijke toekomst het best gediend is met een Koninkrijk dat stevige wortels heeft in zowel Europa als het Caribisch gebied, zij het dat onze eilanden, zolang zij -hetzij permanent of als overgang naar een volgende fase- deel willen blijven uitmaken van het Koninkrijk, wel het grootste belang hebben bij het voor alle betrokkenen interessant houden van de Koninkrijksbanden.

In drie aparte kaders bespreek ik kort ook: de vroege geschiedenis van de Arubaanse afscheidingswens, de hobbelige weg naar een rijksgeschillen-regeling en de Europese dimensie van de Koninkrijksrelaties.

Hartelijke groet,

Paul Comenencia

Previous post

Eerherstel voor de expert

Next post

Drugsaanpak Sint Maarten onder de maat

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf + 18 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.