Speciale gebeurtenissenUitgelicht

Beatrix en de Cariben: gouden combinatie!

Een weerzien met vele oude bekenden en een ontmoeting met talloze nieuwe gezichten.

Het was zoals altijd weer bijzonder feestelijk, ook al gooiden de weergoden af en toe een beetje roet in het eten… Al vele malen heeft Prinses Beatrix de eilanden bezocht en altijd leveren haar bezoeken bijzondere ontmoetingen en unieke momenten op. Zo ook nu.

De Prinses bezocht op donderdag 12 december en vrijdag 13 december 2019 respectievelijk Saba en Sint Eustatius. Het bezoek aan deze twee Bovenwindse Eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk stond in het teken van natuurbehoud (de Prinses is al vele jaren een betrokken beschermvrouwe van de op alle zes eilanden actieve Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA) en enkele sociaal-maatschappelijke projecten.

©ANP / Robin van Lonkhuijsen

Donderdag 12 december 2019 – Saba

Prinses Beatrix opende donderdagochtend het wandelpad Mary’s Point Trail in het nieuwe Mount Scenery Nationaal Park op Saba (zie bovenstaande foto). Het pad start bij Well’s Bay en loopt tot de ruïnes van Mary’s Point, een historische nederzetting uit begin 17e eeuw. De ruim tweehonderd houten treden zijn gemaakt van oude elektriciteitspalen en aangelegd door medewerkers van SCF (Saba Conservation Foundation) en vrijwilligers.

Aansluitend ontmoette de Prinses een aantal lokale vissers in de haven. De visserij is op Saba een belangrijke inkomstenbron. De Sabaanse vissers hebben onderling afspraken gemaakt voor een duurzame en gezonde visstand. In 2017 hebben zij een akkoord gesloten waarin beheersmaatregelen zijn vastgesteld, zoals het instellen van een visseizoen voor bepaalde lokale vissoorten en voor kreeft.

©RVD

In de middag bracht de Prinses een bezoek aan Sabaanse vrouwen die hun kantklosvaardigheden demonstreren. Het kantklossen is een Sabaanse traditie en verweven met de geschiedenis van het eiland. Zij komen iedere donderdag samen om deze traditie in stand te houden en – natuurlijk – om bij te praten.
 
Vervolgens bezoekt Prinses Beatrix de Botanical Gardens. Aan het begin van de tuin onthult zij het nieuwe informatiebord. Veel toeristen komen naar Saba voor de natuur, de botanische tuin maakt dit toegankelijk voor wie andere wandelroutes op het eiland te zwaar vindt. Het project wordt uitgevoerd door de SCF. Na de onthulling spreekt de Prinses met medewerkers en bestuurders van de SCF en DCNA.

©RVD

Vrijdag 13 december 2019 – Sint Eustatius 

Prinses Beatrix bracht vrijdagochtend een bezoek aan ReforeStatia, een herbebossingsproject op Sint Eustatius. Veelvoorkomende flora op het eiland worden hier gestekt. Herbeplanting en herbebossing is nodig om erosie tegen te gaan. Vele bomen en struiken werden verwoest door orkaan Irma (september 2017), overgebleven planten en boomwortels worden aangetast door verwilderd vee. Hierdoor wordt de grond op veel plekken niet vastgehouden, waardoor deze erodeert.

Aankomst op het vliegveld van Sint Eustatius (©RVD)

Aansluitend kreeg de Prinses een rondleiding over de nabijgelegen Earth Farm en bezocht zij het project Made in Statia. Op de Earth Farm leren kinderen spelenderwijs over de natuur, het houden van dieren en tuinieren. Bij Made in Statia kreeg de Prinses uitleg over een duurzaam landbouwprogramma met als doel de lokale markt te voorzien van verse groenten, fruit en vlees. De organisatie werkt hiervoor samen met andere projecten, zoals ReforeStatia en de Earth Farm.

Vervolgens sprak de Prinses met jonge rangers, medewerkers en vrijwilligers van STENAPA (Sint Eustatius National Parks Foundation) over het belang van lokale projecten voor natuurbehoud. Daarnaast gaat het gesprek over kennisdeling en samenwerking tussen de eilanden en de organisaties SCF, STENAPA en DCNA. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de DCNA.

In gesprek met een jonge vrijwilliger – ‘ranger’ – van STENAPA (Sint Eustatius National Parks Foundation)
over het belang van lokale projecten voor natuurbehoud. (©RVD / Robin van Lonkhuijsen
)

Vrijdagmiddag bracht de Prinses een bezoek aan de christelijke naschoolse opvang Daughters of the King Foundation (D.O.T.K.). De stichting biedt dagbesteding aan meisjes tussen 5 en 12 jaar om hen een veilige plek te bieden. Daarnaast brengt Prinses Beatrix een bezoek aan de Mega D Youth Foundation. De organisatie helpt jongens en meisjes tot 18 jaar na school met huiswerk en met talentontwikkeling op het gebied van media, sport, debatteren, dans en muziek.

Prinses Beatrix bezocht ook de Mega D Youth Foundation. Deze organisatie helpt jongens en meisjes tot 18 jaar na school met huiswerk en met talentontwikkeling op het gebied van media, sport, debatteren, dans en muziek.

Bij en met Mega D. (man rechts van de Prinses in paarse polo) ©RVD

Het bezoek van de Prinses aan Sint Eustatius werd afgesloten met een gezamenlijk muzikaal optreden door kinderen van diverse scholen, stichtingen en jongerenorganisaties; Simon Donker Club, STENAPA Junior Rangers, D.O.T.K. en de Mega D Youth Foundation.

©RVD

Of, wanneer en waar de Prinses opnieuw de eilanden zal bezoeken, is nog onbekend. Maar de twinkeling in haar ogen maakte duidelijk dat er wat haar betreft geen sprake was van een afscheid van dit deel van het Koninkrijk, dat voor haar en velen van haar familie zeer dierbaar is.

Previous post

De oranje troepiaal: daar word je vrolijk van!

Next post

Gevangenis op Sint Maarten: wanneer grijpt het Koninkrijk (eindelijk...) in?

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier + zestien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.