Justitie en veiligheid

Arubaanse strandwachten opgeleid, maar nog niet ingezet

Aruba telt circa 75 American Red Cross-gecertificeerde strandwachten, die door het Rode Kruis zijn opgeleid. Zij kunnen echter niet worden ingezet om mensen te redden die op het strand of op zee in problemen komen. Er is namelijk nog steeds geen instantie die toeziet op de veiligheid van watersporters. Intussen is vorige week wel weer een nieuwe groep cursisten gestart.

Het Rode Kruis biedt, in samenwerking met de American Red Cross Lifeguarding, twee keer per jaar een lifeguard-cursus aan. Dat is de cursus waarmee strandwachten worden opgeleid. Marla Thiel-Dominguez is op Aruba de enige gecertificeerde instructeur die deze cursus mag geven. Een maand geleden maakte het Rode Kruis bekend dat er weer een nieuwe cursus ging starten en afgelopen dinsdag deden zo’n tien personen in de Community Pool in San Nicolas de toelatingszwemtest. De zwemmers die de test haalden, kregen donderdag in het gebouw van het Rode Kruis hun eerste theorieles.

Amigoe sprak met Thiel-Dominguez over deze cursus, want al in 2012 kopte deze krant met ‘Geldgebrek nekt komst lifeguards op stranden’. Zijn die lifeguards van vier jaar geleden dezelfde strandwachten die nu de cursus volgen? “Ja, voor het grootste deel gaat het om dezelfde getrainde personen”, vertelt ze. “Ik geef de cursus sinds 2013 en schat in dat Aruba nu zo’n 75 opgeleide lifeguards telt. Elke groep die ik les geef, bestaat namelijk uit gemiddeld tien personen. Soms is het een grotere groep van 20 personen, als een bedrijf zich aanmeldt.”

De cursisten die voor de cursus slagen, ontvangen een certificaat dat twee jaar geldig is. “Dus dat betekent dat ik nu zowel nieuwe cursisten heb, als lifeguards die meedoen omdat ze de geldigheid van hun certificaat moeten vernieuwen.”

Professioneel redder

De deelnemers komen voornamelijk uit de beroepsvelden die met de zee of het zwembad te maken hebben. Thiel-Dominguez somt op aan wie ze les geeft. “Aan zweminstructeurs, zwemcoaches, mariniers, politie-agenten, brandweer en leden van de kustwacht. Maar ook aan leraren, scholieren, verpleegkundigen en particulieren.”

Bedrijven melden zich ook aan, want bijvoorbeeld De Palm Island laat medewerkers de cursus ook volgen. Wie de cursus haalt, mag zich professioneel lifeguard noemen en is zowel op zee als aan land inzetbaar. “Zij zijn in staat om een slachtoffer met behulp van een back board (een werverplank, red.) uit het water te halen”, vertelt de instructeur.

Drenkelingen

De groep opgeleide lifeguards neemt dus toe, maar ze kunnen hun reddingscapaciteiten alleen inzetten in hun eigen werk. Want een overkoepelend orgaan, waar de lifeguards worden ingezet, is er niet.

Thiel-Domiguez vertelt waarom er geen overkoepelend orgaan voor lifeguards is: “Enkele jaren geleden, rond 2013, wilde de minister van Toerisme een programma opstarten om de stranden veiliger te maken en voor de bewaking lifeguards in te zetten. Het idee was om boten, motoren en pick-ups aan te schaffen en op de stranden speciale strandwachtposten neer te zetten. En natuurlijk lifeguards. Het Rode Kruis is begonnen met het geven van de cursussen, maar het programma zelf is nooit van de grond gekomen.”

De minister had volgens Thiel-Dominguez budget beschikbaar gesteld. Wat er met dit budget is gebeurd, dat is onbekend. “Het was een goede investering geweest, want er verdrinken nog steeds met regelmaat toeristen, dus lifeguards zijn nodig om mensen te redden of om te voorkomen dat zwemmers in nood raken.”

Overheidsdienst

Amigoe schreef al in 2013 over het idee om een instituut voor lifesavers op te richten of om dit via de Aruba Marine Park Foundation te regelen. Maar dit instituut is er niet gekomen. Thiel-Dominguez zegt nu: “Wat het Rode Kruis toen wel kon doen en nu nog steeds doet, is de trainingen voor lifeguards blijven aanbieden. We bieden ook ondersteuning als de gecertificeerde lifeguards moeten worden ingezet.” Maar het komt er op neer dat de cursisten die zij nu traint, hun vaardigheden momenteel alleen tijdens hun eigen werk kunnen toepassen. En zo kan het dus gebeuren dat kinderen schoolzwemles krijgen van een zweminstructeur die ook lifeguard is.

Amigoe/ 12 september 2016 / Mirte de Rozario

Previous post

Ik beloof... | Roy Evers

Next post

Zeldzame leguanen worden beschermd

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 + 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.