Overheid en politiek

Aruba geeft voorbeeld

De financiële situatie van Aruba was al niet florissant, maar is als gevolg van de corona-crisis nog verder verslechterd. De overheidsinkomsten zijn met ongeveer 80% gedaald, terwijl er veel meer uitgaven moeten worden gedaan om financiële steun te verlenen aan bedrijven en burgers die dat acuut nodig hebben. De problemen zijn groter dan ooit: er is geen garantie dat er binnenkort geld is om alle salarissen te betalen, of de kosten van de gezondheidszorg of de pensioenen.

Aruba zoekt dus naarstig naar manieren om de uitgaven te verlagen. En omdat de grootste kostenpost van de overheid die van de salarissen is, zal daarin fors moeten worden gesneden. En dat is precies wat de regering van Aruba doet, daadkrachtig en met de ‘sense of urgency’ die nu nodiger is dan ooit.

Wever-Croes op werkbezoek
(bron: archieffoto facebook)

Premier Evelyn Wever-Croes heeft de vakbonden vandaag ingelicht dat de regering de salariskosten van mei tot december als volgt gaat verlagen: Statenleden, ministers, adviseurs en directeuren van overheidsentiteiten leveren 20% in.

Andere ambtenaren en werknemers van gesubsidieerde stichtingen en overheidsentiteiten leveren 12,6% in en hun gepensioneerde oud-collega’s leveren 4.5% in.

De opbouw van genoemde percentages is als volgt:

Ook overheidsbedrijven en hun directeuren moeten inleveren. In dat kader heeft de regering besloten een ‘Wever-Croes-norm’ in te voeren, die is afgeleid van de in Nederland geldende Balkenende-norm. Met onmiddellijke ingang  geldt een maximum salaris voor directeuren van overheids-nv’s van 130% van het salaris van de minister president. Deze maatregel zal ook na de huidige crisis van kracht blijven.

De vergoeding aan de commissarissen van deze nv’s wordt (tijdelijk) met 20% gekort. Een aantal van hen had trouwens zelf al aangegeven hun hele vergoeding te zullen inleveren gedurende de crisis.

Met allerlei andere grote en kleine bezuinigingen verwacht de regering van Aruba op de lopende begroting ook nog eens Afl. 91 mln (ongeveer 50 mln euro) te kunnen besparen.

Met al deze maatregelen laat de minister-president zien dat het haar en haar collega-ministers ernst is. Niet alleen maar Den Haag om steun vragen, maar allereerst ook zelf de noodzakelijke pijnlijke maatregelen nemen.

Het Comité is niet in het leven geroepen om politici complimentjes te geven, maar vandaag dan toch maar wel: Evelyn Wever-Croes en haar ministers verdienen een ‘brasa’! Nu nog op gepaste afstand virtueel, maar dat maken we later wel goed.

Het is de hoop dat Curaçao en Sint Maarten stoppen met dralen en bestuurlijk net zo daadkrachtig en solidair zijn als Aruba en dat voorbeeld zullen volgen.

En het is de hoop dat politiek en bestuurlijk ‘Den Haag’ inzien hoe vergaand en ingrijpend deze Arubaanse maatregelen zijn, zodat men komende hulpverzoeken met de meest positieve bril zal willen bezien.

strand zee kust boom zand oceaan horizon hemel kust- Golf wind vakantie vakantie baai eiland waterlichaam caribbean Aruba kaap zandstrand Zuid zee abc eilanden arecales Kleine Antillen
Previous post

San Nicolas: culturele hotspot!

Next post

Licht aan het eind van de tunnel?

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − zeventien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.