Justitie en veiligheid

Als het kalf verdrinkt…

Het noodlijdende Insel Air heeft nu niet alleen te maken met een financiële strop door het uitblijven van betalingen (USD 100 mln of meer!!) uit Venezuela, maar naar het oordeel van de regeringen van de Verenigde Staten en Nederland is ook de veiligheid in gevaar: ambtenaren van die landen mogen voor hun werk niet meer met de maatschappij vliegen.

De regering van Curaçao ontkent dat de maatschappij onveilig is (‘onze eigen inspecties zijn prima’) en heeft Washington en Den Haag uitgenodigd om te komen tot gezamenlijke inspecties om de veiligheid van de vliegtuigen aldus te bevestigen. Nederland heeft al ingestemd en de VS denkt nog even na.

Dit vervelende gedoe laat weer eens zien hoeveel mogelijkheden het gezamenlijke Koninkrijk biedt en hoe jammer het is dat deze vaak niet of (bijna te) laat worden gebruikt. De voorzitter van dit Comité, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, pleit in meerdere notities al jaren voor veel meer gezamenlijke en onafhankelijke inspecties op terreinen die cruciaal zijn voor alle burgers van het Koninkrijk: onderwijs, volksgezondheid, milieu, verkeersveiligheid etc.  Het is opmerkelijk dat het er maar niet van komt, behalve dan als het (bijna) misgaat.

Maar gaan die techneuten dan niet op de stoel van de regeringen zitten? Nee, natuurlijk niet. Laat de regeringen de norm bepalen (dat is politiek maatwerk), waarna onafhankelijke experts aan de slag kunnen om te zien waar die norm wel en niet wordt gehaald.

Koninkrijksinspectieteams kunnen concreet bijdragen aan de kwaliteit van de publieke dienstverlening, bijvoorbeeld in de luchtvaart, maar ook op bijvoorbeeld scholen en in ziekenhuizen. En ze kunnen ook bijdragen aan het broodnodige vertrouwen van burgers in de publieke sector in alle landen van ons Koninkrijk.

Ron van der Veer / 6 februari 2017

 

Previous post

WeConnect verbindt studenten en werkgevers!

Next post

Corruptie in gevangenis Sint Maarten?

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.