CultuurUitgelicht

A landhuis a day keeps the doctor away!

Fraai nieuw boek over landhuizen: aanwinst voor de boekenkast

Bovenstaand advies geef ik altijd graag aan bezoekers uit de VS of Canada, die soms de neiging hebben om het hele eiland in een halve dag te bezoeken…
Van Curaçao moet je met hele kleine slokjes leren genieten, als van een mooie rode wijn of een stuk muziek van Bach. Niet alle Amerikanen heb ik weten te overtuigen, maar elke geredde ziel is er één!

Iedereen die ook maar een paar dagen op Curaçao is geweest, zal ze hebben zien liggen in het landschap van Bandabou of gewoon in de nabijheid van de stad: landhuizen. En er is al heel veel geschreven over dat fraaie erfgoed en dat is logisch, want er zijn nogal wat verhalen over te vertellen. Verhalen van ondernemerschap en succes, maar evenzeer verhalen van onderdrukking en slavernij. Al dergelijke verhalen zijn waar en moeten blijven worden verteld. Juist daarom is het zo fijn dat er een nieuw boek is verschenen; overigens geschreven door een aantal ‘usual suspects’…

Journalist Jeannette van Ditzhuijzen dook in de geschiedenis van de verschillende huizen, en haalde veel feiten en anekdotes naar boven. Bouwkundige Michael Newton schreef een hoofdstuk over de historie en architectuur, waarin ook informatie over de plantagecultuur, de huizen van in slavernij gehouden werkers op de plantage, bouwmaterialen en -stijlen. François van der Hoeven en de werkgroep archeologie Curaçao onderzochten de ruïnes en fundamenten van verloren gegane landhuizen voor het hoofdstuk ‘Verdwenen landhuizen’ en auteur en oud-minister Carel de Haseth interviewde (voormalige) landhuisbewoners.

Een juweel van een boek over de juwelen van een eiland.

Curaçao telt een honderdtal landhuizen, herinneringen aan voormalige plantages en buitenhuizen. Hun architectuur is bijzonder vanwege de Nederlandse invloeden, aangepast aan de lokale, tropische omstandigheden. De laatste decennia zijn veel landhuizen gerestaureerd en vele ervan hebben eigentijdse functies en toevoegingen gekregen. Sommige dienen als vanouds als woonhuis, andere als restaurant, hotel, museum, bibliotheek of kantoor.

Het fraai vormgegeven boek laat de grote variëteit zien en de huidige stand van zaken: van verval en ruïne tot zorgvuldig onderhoud, soms uitgebreid met hypermoderne aanbouw; van eenvoudig buitenhuis tot grootse plantagewoning. Het boek biedt volgens de auteurs het meest complete overzicht van landhuizen dat ooit is verschenen.

Binnen en buiten komen aan bod.

Wat mij erg aanspreekt in het boek is dat het niet alleen over de mooie huizen gaat, maar ook over de tijd waarin ze werden gebouwd. De geschiedenis van de huizen kan niet worden losgezien van die van slavernij en ook (of vooral) dat verhaal moeten we elkaar blijven vertellen.

Daarnaast is het ook heel boeiend te zien hoe die oude huizen vandaag worden gebruikt en natuurlijk is het ook relevant stil te staan bij de vele huizen die inmiddels een laatste levensfase als ruïne hebben bereikt, zoals onderstaand landhuis Raphael dat tot in de jaren negentig bewoond is geweest.

Vergane glorie, maar nog steeds beeldschoon!

Afijn, ik geloof dat ik voldoende duidelijk ben geweest: dit boek is de moeite waard! Voor de eigen boekenkast en voor die van vrienden of familie. Deze link brengt u naar de uitgever, LM Publishers., alwaar het boek kan worden besteld.

Previous post

Yubi Kirindongo blijft een feestje!

Next post

De oranje troepiaal: daar word je vrolijk van!

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.