Columns, toespraken & ingezonden stukken

200 jaar Koninkrijk – Renée van Aller & John de Vries

Het Zwitserlevengevoel

Het Antilliaanse Dagblad berichtte op 26 september 2015 dat ‘in het Twentse Markelo gisteren de laatste bomen werden gepland van het Koninkrijksbos. De Gevolmachtigde minister van Curaçao, Marvelyne Wiels, de Gevolmachtigde minister van Aruba, Alfonso Boekhoudt, en Josianne Fleming-Artsen van Sint Maarten waren daarbij aanwezig en planten samen met kinderen deze bomen.

Dat gebeurde in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk. De ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders planten vijftien koningslinden in een cirkel. Dit staat symbool voor het Koninkrijk: 12 provincies en 3 eilanden’. 

Eenheid in verscheidenheid?

Op 26 september 2015 werd de viering van 200 jarig Koninkrijk feestelijk beëindigd in aanwezigheid van veel hoogwaardigheidsbekleders in Amsterdam met uitzicht op de Magere Brug. Een rillerige bries blies morrend door de aanwezigen. Er was veel Holland en weinig Caribisch tijdens deze afsluiting. Ons Koninkrijksgevoel kleumde afwezig. Geen zwoel Zwitserlevengevoel, meer een vechtscheiding. Dreigende aanwijzingen voor Sint Maarten en Aruba staan ongeduldig trappelend in de Koninkrijkscoulissen.

De Raad van State (RvS) meende dat minister Plasterk op dood spoor zat met zijn aanwijzing aan de Arubaanse Gouverneur in 2014. Plasterk weet van de prins geen kwaad, net zo min als minister van der Steur over de in scene gezette foto van Volkert van der G. De schandalen waar onze bewindspersonen in verzeild raken, worden consequent ontkend. Financiële transfusies gingen naar Griekenland en in 2010 naar Curaçao en Sint Maarten.’

Meer doen met minder

Onze politieke leiders worden tegenwoordig niet meer afgerekend op hun daden, maar op hun woorden. Coalitie partners proberen hun ideeën te realiseren. Dat lukt maar matig. Dikke ik labbekakt en moet om de economie uit het slop te halen koortsachtig consumeren. De overheid verhoogt de belastingdruk en laat de gemeenten te veel doen met te weinig geld. Dat is eigen verantwoordelijkheid. In veel nieuwe auto’s zit sjoemelsoftware, zodat de overheid niet bestaande milieuvriendelijke auto’s subsidieerde. Hebzucht en bedrog heersen. In de politiek wordt waarheid gretig gelogen.

Bas Heijne schreef in het NRC van 26 september 2015 een acute analyse over paaipolitiek en wijst op de blunder van Van der Steur inzake Volkert. “Maar zet een hoop van zulke incidenten achter elkaar, en je ziet het patroon. Opgejut door #ophef doet de gevestigde politiek uitspraken en beloftes, die vervolgens niet hard te maken zijn. Wat doet dat met een samenleving?” Onze politici ondermijnen het vertrouwen in de politiek. Ze zeggen ja, maar verkopen nee.

Gezien het onderlinge wantrouwen dat in het Koninkrijk heerst en ijverig wordt uitgebuit, is een handleiding nodig in de vorm van de fameuze Franse reisgids Guide du Routard. Nu is er een gratis gids voor vluchtelingen. Dit beschreef Sebastiaan Kort in het NRC van 24 september 2015. De gids heet Hello!. De gids is ook online beschikbaar via de website www.routard.com. Wellicht helpt een Koninkrijksplaatjesboek het onderling begrip?

Wij zien het voor ons. Wat is corruptie? Wat is herverdeling van welvaart en milieuvervuiling? Wat is goed bestuur, houdbare overheidsfinanciën, bezuinigingen? Wat zijn onze waarden en normen volgens Nederland en volgens onze eilanden? Met veelzeggende plaatjes van Pa Stechi.

We spreken af als de gids er is, dat we elkaar niet meer door het slijk sleuren. We sturen onze vooroordelen op vakantie en kijken met een frisse blik naar elkaar. Want niets menselijks is ons vreemd en dat geldt voor het hele Koninkrijk, schandalen te over. Dus de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Daar houden we mee op en maken allemaal wat van ons Koninkrijk, zonder vuurwerk.

Renée van Aller & John de Vries

Previous post

Tambú, a freedom song

Next post

Prinses Laurentien: kinderen zijn onze toekomst!

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien + zeventien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.