Cultuur

San Nicolas: culturele hotspot!

Nog niet zo lang geleden was San Nicolas een plek op Aruba waar je maar beter niet naar toe kon gaan en al helemaal niet ’s avonds laat, tenzij je juist op zoek was naar zaken die het daglicht minder goed konden verdragen… Dat is in een paar jaar tijd gelukkig totaal veranderd!

San Nicolas was niet altijd een plek waar je niet gezien wilde worden, integendeel. Het was juist ‘the place to be’ toen de Lago raffinaderij in 1924 opende. Velen gingen er wonen en werken, werknemers uit de VS en met name ook een grote groep immigranten uit Sint Maarten en omliggende eilanden: op de Bovenwinden was die jaren nauwelijks werk en op Aruba zat men juist te springen om mensen.

Vanwege die Bovenwindse immigratie is de bevolking van San Nicolas nog steeds donkerder van kleur dan elders op het eiland. En Engels was er als voertaal jarenlang gangbaarder dan Papiaments of Spaans. De vele Arubaanse families die bijvoorbeeld Richardson of Peterson heten, hebben hun wortels dus 900 km verderop.

Charlies Bar | Holger Zscheyge | Flickr
Charlies Bar
(foto: Holger Zscheyge)

In 1985 sloot de raffinaderij en nam het verval van San Nicolas fors toe. Nog steeds waren er wel een paar leuke plekken om langs te gaan – zoals Charlies Bar – maar er was meer nodig om de plaats weer echt tot leven te brengen.

En dat gebeurde in 2016, toen de eerste Aruba Art Fair haar deuren opende en de eerste muurschilderingen door gerenommeerde kunstenaars werden geschilderd: een doorslaand succes! Deze website vertelt u er alles over.

In 2017 bezocht HKH Prinses Beatrix als beschermvrouwe van de Dutch Caribbean Nature Alliance het eiland om de uitbreiding van Parke Nacional Arikok (met het fraaie gebied ‘Spaans Lagoen’) luister bij te zetten. Wat niet iedereen weet, is dat zij tijdens dat bezoek onaangekondigd op een ochtend in alle (koele!) vroegte een paar uur naar San Nicolas ging om daar te genieten van de muurschilderingen. Als kunstkenner had ze er in Nederland al van gehoord en ze vond ze schitterend!

Prinses Beatrix bewondert in 2017 één van de kunstwerken.

Sindsdien zijn er vele muurschilderingen en nog meer bezoekers bijgekomen. Eén van de aardigste verslagen van zo een bezoek vind ik het artikel van Lisette van Travellust, te vinden via deze link.

Je voelt haar enthousiasme in haar vlotte pen en fantastische foto’s! En gelooft u het maar van mij: dat enthousiasme is helemaal terecht. Veel dank Lisette!!

San nicolas Aruba
(foto: Lisette / Travellust)
Previous post

18 april: Werelderfgoeddag

Next post

Aruba geeft voorbeeld

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

elf + negen =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.